zapisz się na listę mailową
pomoc
english version
strona domowa artysty

kontakt




 

8rolek

8rolek to solowy projekt Bartka Kujawskiego, urodzonego w 1978. Debiutancka epka zatytułowana 'Ptak mechaniczny' znalazła się wśród listy 20 najlepszych płyt roku 2001 magazynu Fluid. Jego muzyka składa się z delikatnych zmian synchronicznych i asynchronicznych layerow rytmicznych, nieregularnie pojawiających się pętli, hałaśliwych pogłosów, trzasków, szumów, mikrodźwięków. Drugi album "9gratis" ukazał się w roku 2002 zyskując również wiele pozytywnych recenzji. Klasyczny już "umpomat" ukazał się w styczniu 2005 i od tej pory wyszło wiele innych płyt. Sprawdzić w zasadzie je wypada. I nie wszystkie wydało Mik. Ponadto Bartek działa także pod własnym nazwiskiem, gdzie realizuje mniej techna a więcej dziwów i tzw eksperymentów.

warto pobiec tu: http://8rolek.bandcamp.com/

znana nam dyskografia:

8rolek & THE COMPLAINER - WASZA FIESTA - NASZA SIESTA (2012)
8rolek - King Of Aboulia (2010)
8rolek - Fat No More (EP) (2009)
8rolek - Fat Pigs (2009)
8rolek - 9 gratis (RE)MASTER (2006)
8rolek - umpomat (2005)
8rolek - dziewiąta gratis (2002)
8rolek - ptak mechaniczny ep (2001)

kompilacje: -Million Ways To Spend Your Time (quasipop, UKR, 2006) -European Meridians (line_in:line_out/orf/edition zeitton 2004) -Musli 24 (requiem rec 2003) -Progress - From Trieste to Vladivostok (compilation - participants of Club Transmediale 2003/Rx:Tx, Slovenia) -No Commercial Value (Authorised Version, 2002) -City Songs VI (requiem rec. 2002) mp3: 8rolek - chaus (z płyty "umpomat", 2005) 8rolek - track 2 (z płyty "dziewiąta gratis", 2002) 8rolek - track 4 (z płyty "ptak mechaniczny ep", 2001) 8rolek - live cut (z koncertu w "Domu Muz" w Toruniu, 2004) mik.wideo: 8rolek - tustemp (zrobione przez wojtka kucharczyka) 8rolek - dziewiata gratis - track3 (zrobione przez wojtka kucharczyka i ksawerego kaliskiego) Piotr Połoz o Bartku, którego żartobliwie nazywa czasem Drolkiem: Jest dla mnie ciągle enigmą. Siedzi non-stop w swoim pokoju zawalonym starymi laptopami, nawet dla mnie niektore urządzenia, które wykorzystuje, są nieznane, moze nawet je sam buduje. Zdarza się, że nawet przez kilka tygodni nie rozmawiamu ze sobą, kiedy on pisze nowy program lum nowy utwór. Po prostu się nie odzywa. W sumie jest czasem dziwny - tylko proste śniadanie zjedzone o świcie, czasem jakiś spóźniony, zimny obiad i praca praca praca ..."


wersja do druku